Insert title here
Sound Assist:
 

Questions & Answers


Print


[     Certificate of Entitlement to the Right of Abode   |    Macao SAR Resident Identity Card    |    Macao SAR Travel Documents    | Nationality Application | Certificate of Criminal Record    |    Kinship Verification  |    Others  ]

  • Certificate of Entitlement to the Right of Abode

    1. How many working days does it take to process the “Certificate of Entitlement to the Right of Abode”?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The processing time is 30 working days after the day on which this bureau has received all required documents from the applicant (exclusive of the day of receipt of required documents).

    2. If my application for the “Certificate of Entitlement to the Right of Abode” is approved, when should I come to Identification Services Bureau to apply for the Macao SAR Resident Identity Card?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Applicants are advised to collect the “Certificate of Entitlement to the Right of Abode” within six months from the date of issuance, and lodge the application of the Macao SAR Resident Identity card as soon as possible.

.

  • Macao SAR Travel Documents

    1. If the applicant is residing abroad, can he/she apply for the Macao SAR Travel Documents by post?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, he/she can. If the applicant is residing abroad, he/she can either authorize a person who is living in Macao to request for an application form at the “Collection Counter” at Identification Services Bureau or request for the application form by post.

    2. What travel document is needed if Macao resident wishes to travel to the Hong Kong SAR?

      .

      〔Ans〕
      Ans: (1) Eligible Macao SAR permanent residents holding electronic Macao SAR Permanent Resident Identity Card can enter and exit the Hong Kong SAR as visitors without producing any other travel documents or filling in any arrival/departure card. Pursuant to the existing Hong Kong SAR immigration requirements, nationals of certain countries are required to obtain a visa in prior before entering the Hong Kong SAR. These individuals, though possessing a valid electronic Macao SAR Permanent Resident Identity Card, are still subject to prior assessment and approval in order to enjoy the abovementioned facilitations.
      (2) Chinese or Portuguese nationals holding a Macao SAR non-Permanent Resident Identity Card can apply for the “Visit Permit for Residents of Macao SAR to Hong Kong SAR” at the Identification Services Bureau in order to travel to Hong Kong.

    3. If a Macao resident travels to Hong Kong SAR, what is the maximum period of stay in Hong Kong SAR?

      .

      〔Ans〕
      Ans: By presenting an electronic Macao SAR Permanent Resident Identity Card, the Macao SAR permanent resident is allowed to stay in the Hong Kong SAR as a visitor for a maximum period of 180 days provided that the immigration requirements are duly fulfilled. For a Macao SAR non-permanent resident entering Hong Kong with his/her «Visit Permit for Residents of Macao SAR to HKSAR», he/she is allowed to stay in the Hong Kong SAR as a visitor for a maximum period of 30 days provided that the immigration requirements are duly fulfilled.

    4. What is the validity period of a « Macao SAR Passport »?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The validity period of « Macao SAR Passport» is 10 years for holders aged 18 or above, and 5 years for holders aged under 18.

    5. Is it necessary to apply for a visa when traveling to Taiwan Region?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Macao residents can contact the Taipei Economic and Cultural Office in Macao for relevant visa details, tel: (853)28306289.

  • Nationality Application

    1. Does an applicant need to renounce his/her foreign nationality before lodging the application for naturalization as a Chinese national or restoration of Chinese nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: To avoid becoming a stateless person, the applicant does not need to renounce his/her original foreign nationality in advance. If the application for naturalization as a Chinese national or restoration of Chinese nationality is approved, the applicant has to submit proof of renouncing the foreign nationality within 6 months upon the receipt of notification from this Bureau.

    2. For the nationality application of minors, can the application be signed by one of his/her parents?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Due to the reason that nationality application concerns the minor’s significant interest, both parents must sign the application for their underage children.

    3. Can Macao SAR non-permanent residents of foreign nationality apply for naturalization as a Chinese national?

      .

      〔Ans〕
      Ans: No, they cannot. Only Macao SAR permanent resident who is a person of foreign nationality or who is a stateless person can apply for naturalization as a Chinese national.

    4. Can applicants apply for naturalization as a Chinese national if they do not have a near relative who is a Chinese national?

      .

      〔Ans〕
      Ans: If applicants do not have a near relative who is a Chinese national, they should have legitimate reasons to apply for naturalization as a Chinese national. Legitimate reasons include whether they have resided in Macao for a long time, whether they grew up in Macao, whether they have connection with China, whether they have the knowledge of the Chinese language, whether they are fond of Chinese culture and so on.

    5. Who are considered as the near relatives in the nationality application?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Near relatives includes spouse, parents, children and siblings of the applicant.

    6. Under what circumstances should the persons who are applying for naturalization as a Chinese national submit a certificate of criminal record issued by the competent authority in the place of origin of the applicant?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For the applicant who had lived in other country or territory for 6 months or longer before settling in Macao and who had reached the age of 16 or above when living there, he/she has to submit a certificate of criminal record which is issued within 90 days from its issuance date by the competent authority in the place of his/her origin.

    7. Can Macao SAR non-permanent residents of foreign nationality apply for restoration of Chinese nationality if they once held Chinese nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, they can. Applicants should provide proof that they once held Chinese nationality, such as a birth certificate, Chinese passport or certificate of renunciation of Chinese nationality.

    8. When applying for renunciation of Chinese nationality, can the applicants only submit proof of having applied for naturalization as a national of another country?

      .

      〔Ans〕
      Ans: When applying for renunciation of Chinese nationality, the applicants should submit proof of having acquired other nationality or proof of the need to renounce his/her Chinese nationality.

    9. After the application for renunciation of Chinese nationality is approved, can the applicant retain his/her Macao SAR Passport?

      .

      〔Ans〕
      Ans: No, the applicant shall lose his/her Chinese nationality upon approval of the application for renunciation of Chinese nationality. Therefore, he/she is no longer eligible to apply for the Macao SAR Passport and must return his/her Macao SAR Passport to the Identification Services Bureau for cancellation.

    10. What persons can make choose between Chinese nationality and Portuguese nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: According to Paragraph 2 of Article 1 of Explanations of Some Questions by the Standing Committee of the National People’s Congress Concerning the Implementation of the Nationality Law of the People’s Republic of China in the Macao Special Administrative Region, a Macao SAR resident who is of both Chinese and Portuguese descents may select Chinese nationality or Portuguese nationality based on his/her wish. When lodging the application for selecting Chinese nationality or Portuguese nationality, applicants are required to provide a declaration of having both Chinese and Portuguese descents.

    11. May the Macao SAR residents who are of both Chinese and Portuguese descents retain their Portuguese passport if they have chosen Chinese nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, they can. These residents may retain their Portuguese passport as travel documents after they have chosen Chinese nationality. However, they will not be entitled to Portuguese consular protection in the Macao Special Administrative Region and other parts of the People’s Republic of China.

    12. Following to the previous question, may the applicants apply for the Macao SAR Passport if they have chosen Portuguese nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: No, they cannot. Applicants who have chosen Portuguese nationality no longer possess Chinese nationality. Therefore, they are not eligible to apply for the Macao SAR Passport.

    13. Who can apply for changing nationality?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For original Chinese nationals of the Macao SAR who returned to Macao from abroad before or after the establishment of the Macao SAR and who possess other foreign nationality, they can request to change their nationality to other foreign nationality. However, they will no longer possess Chinese nationality once they have made such change.

.

  • Certificate of Criminal Record

    1. If the applicant who possesses a Macao SAR Resident Identity Card is not in Macao, can he/she authorize a representative to apply for the Certificate of Criminal Record on his/her behalf?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, he/she can. The applicant can authorize a representative to apply for the Certificate of Criminal Record by duly filling out and signing an authorization form (according to the Macao SAR Resident Identity Card) and submitting a photocopy of the applicant’s Macao SAR Resident Identity Card and the original identification document of the representative. Besides, the applicant should indicate the purpose of the certificate in the authorization form.

    2. If a non-Macao resident wants to apply for the Certificate of Criminal Record, what should he/she do?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The applicant can lodge an application at this Bureau by producing proof of residence/stay in Macao and other valid identification documents, for instance the original copy of an “Non-Resident Worker’s Permit” (holder of “Non-Resident Worker’s Identity Card” is required to submit a photocopy or a proof of cancellation) and a valid travel document or a notice of residence permit issued by the Immigration Department of the Public Security Police Force.

    3. Can a non-Macao resident authorize a representative to apply for the Certificate of Criminal Record?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, he/she can. The authorized representative must provide necessary documents for the application of the applicant including proof of residence/stay in Macao and other valid identification documents of the applicant, a valid authorization letter (applicant must sign according to the identification document provided) and a full clear set of ten fingerprint impressions. If there is not any signature on the applicant’s identification documents, he/she can provide an authorization letter with a notarized signature or other identification documents affixed with the signature of the applicant for our verification. (Please note that if the applicant holds a Hong Kong SAR identity card, which is a document without any signature of the holder, he/she must present a page of his/her Hong Kong SAR passport with the applicant’s signature at the same time.) Besides, the applicant should indicate the purpose of the certificate in the authorization letter.

    4. Can an applicant apply for the Certificate of Criminal Record if his/her Macao SAR Resident Identity Card has already expired?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, he/she can. The certificate will indicate that the applicant’s Macao SAR Resident Identity Card has already expired. Besides, the applicant can request to be issued the certificate after the renewal of his/her Macao SAR Resident Identity Card.

    5. Can I authorize my relatives in Macao to pay the postal application fees on my behalf?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Applicants can authorize the relatives in Macao to pay the relevant fees by providing the name and contact number of the relatives in the application letter to DSI. DSI will notify the authorized person to pay the fees at DSI when all the application materials are received.

    6. If the applicant was sentenced by the Subordinate Court to an imprisonment of 2 months, a probation of 1 year and a driving ban of 1 year, will this criminal record be shown on his/her certificate?

      .

      〔Ans〕
      Ans: In pursuant to the stipulations of Article 21 e) of Decree No. 27/96/M, in normal situation, the above-mentioned criminal record will generally be shown on the applicant’s certificate if he/she lodged the application during the period of the driving ban, otherwise it will not be shown on the certificate for applications after the banning period, except it is used for the usage stipulated by other special regulations. (If the certificate is used for purpose stipulated by certain special regulations, e.g. application for being a private security officer or a position in the Public Security Force of Macao, references should be made to the relevant stipulations of the special regulations for more details.)

    7. In case the applicant was sentenced to an imprisonment of 7 months, what should he/she do if he/she does not want the criminal record to appear on his/her certificate?

      .

      〔Ans〕
      Ans: According to the stipulations of Article 27 of Decree No. 27/96/M, the applicant can lodge an application to the Subordinate Court for the exemption from the transcription.

    8. If the applicant was sentenced by the Subordinate Court and he/she has already fulfilled the penalty to which he/she is sentenced. When will the criminal record be totally removed (i.e. expunging the criminal record)?

      .

      〔Ans〕
      Ans: In accordance with the stipulations of Article 24 of Decree No. 27/96/M,
      (1) If the sentence to imprisonment is not longer than 5 years, the applicant’s civil rights will be automatically restored legally in 5 years upon the fulfillment of all penalties provided that there is no recommitment. In such a case, the criminal record will be removed (i.e. expunging the criminal record).
      (2) If the sentence to imprisonment exceeds 5 years, the applicant’s civil rights will be automatically restored legally in 10 years upon the fulfillment of all penalties provided that there is no recommitment.. In such a case, the criminal record will be removed (i.e. expunging the criminal record).
      (3) In case of minor breaches, the applicant’s civil rights will be automatically restored in 1 year upon the fulfillment of all penalties provided that there is no recommitment, the criminal record will be removed (i.e. expunging the criminal record).

    9. If the applicant was sentenced to imprisonment for less 5 years and he/she has fulfilled all penalties, what should he/she do if he/she does not expect to include the criminal record in the certificate before removing the criminal record?

      .

      〔Ans〕
      Ans: In pursuant to the stipulations of Article 25 and 26 of Decree No. 27/96/M, applicant can lodge an application for judicial restoration of civil rights at the Subordinate Court in 2 years upon the fulfillment of all penalties. Besides, he/she can make the application at the Subordinate Court in 4 years upon the fulfillment of all penalties if the imprisonment exceeds 5 years.

    10. What should an applicant do if he/she wants to know the removal date of his/her criminal record (i.e. expungement of criminal record)?

      .

      〔Ans〕
      Ans: An applicant can lodge an application in person at the Certificate Counter of the Identification Services Bureau and this Bureau will later issue a letter to the applicant in regard to the removal date of his/her criminal record (i.e. expunging the criminal record). Besides, this application is free of charge.

.

  • Kinship Verification

    1. Who are eligible to use the service of kinship verification?

      .

      〔Ans〕
      Ans: If information about the relationship between the applicant and the person concerned does not exist in the identity card record of the applicant, the applicant can lodge the application of kinship verification to this bureau in advance of going through other formalities (e.g. transfer of health care vouchers).
      Please note that the relationship of the persons under the following circumstances have already been verified, they do not need to lodge the relevant application:
      (1) For person who was born in Macao and whose parents were holding Macao resident identity card at the time of his/her birth, there is no need to verify the relationship with his/her parents;
      (2) For person who has successfully transferred the voucher to his/her parents or children in the Healthcare Subsidy Scheme 2009-2017, there is no need to verify the relationship with his/her parents or children;
      (3) For person who has provided his/her spouse’s Macao resident identity card to DSI at the time of the application of modifying his/he marital status to “Married”, there is no need to verify the relationship with his/her spouse;
      (4) For person who has declared and confirmed the Macao resident identity card number of his/her parents and spouse at the time of applying or renewing his/her Macao resident identity card, there is no need to verify the relationship with his/her parents and spouse.

    2. What kind of relationship can be verified in the kinship verification service?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The kinship verification service is solely used for the verification of kinship between the applicant and his/her parents, children or spouse.

    3. How does the applicant lodge the application for kinship verification?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Macao SAR Resident Identity Card holders who aged 18 or above can lodge the application at the service counter located at the China Plaza or at the Government Services Centre or they can use DSI self-service to go through the relevant formalities with the integrated self-service kiosks. For Macao residents who are under 18 years old, their application should be lodged by their parents or legal representative on their behalf at the service counter located at the China Plaza or at the Government Services Centre.
      When lodging the application at the services counter, the applicant is required to present the original copy of his/her Macao resident identity card and submit the photocopy of the Macao resident identity card of the person concerned.
      Attention: DSI may request the applicants to submit additional proof which is considered necessary.

    4. Can the applicant lodge the application for kinship verification for purpose other than transferring the vouchers?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, he/she can. The information of the verified relationship will be archived into the Macao SAR Resident Identity Card record of the applicant and the persons concerned.

    5. How long does it take to process the kinship verification application?

      .

      〔Ans〕
      Ans: DSI will notify the applicant of the verification result within five working days following the date of submitting the application and all required information by the applicant.

.

  • Others

    1. Is it necessary to get a tag number in advance of using the services provided by the Identification Services Bureau?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, applicants can obtain a tag number in advance through the following methods:
      (1) obtain a tag number of the day or make an appointment at DSI’s website;
      (2) make a booking through DSI’s appointment hotline (853)2837-0777 or (853)2837-0888; or
      (3) obtain a tag number of the day or make an appointment in person at DSI. (Please note that the tag numbers are assigned on a first-come-first-serve basis.)

    2. How long does Identification Services Bureau take to process the suggestions, comments or complaints?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Identification Services Bureau will follow up the suggestions, comments or complaints within 45 days.

    3. How many working days are needed to process for the email enquiries?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Identification Services Bureau will have the emails replied within 5 working days. Please note that due to the protection of the privacy of personal data, if there is any personal data involved in the enquiry, Identification Services Bureau will reply by letter.

    4. Where do the <City Guide> Kiosks located?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The kiosks are situated in the following locations:
      Service Center of IACM in Central, Immigration Department, Building of C.E.M, Service Center of IACM in Taipa, Service center of IACM in Toi San, Macao Cultural Center, Integrated Service Center of IACM (2 kiosks), ground floor of China Plaza, Service Center of IACM in Areia Preta, Cable Car Station of Guia Hill and Vehicle Inspection Station of IACM.

    5. Can a Macao SAR Resident Identity card holder be able to print out the personal data that is stored in the chip of the identity card through the aforesaid <City Guide> kiosks?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Yes, a Macao SAR Resident Identity Cardholder is able to print out the personal data stored in the chip of the identity card by entering a “general password” (a six-number password used for accessing personal data in the chip) provided in the PIN letter. Such data includes the other names of the holder, name of the parents, marital status etc.

    6. What should the overseas spouse of Macao resident (except resident of Mainland China) do to apply for residence in the Macao SAR?

      .

      〔Ans〕
      Ans: If the overseas spouse (except spouse living in the Mainland) of Macao resident who wishes to reside in the Macao SAR, he/she should apply for a “Residence Authorization” (Certificado de Residencia) at the Immigration Department (Servico de Migracao) of the Public Security Police Force, and then apply for a Macao SAR Non-Permanent Resident Identity Card at Identification Services Bureau with the receipt of “Residence Authorization”. Macao SAR Non-Permanent Resident Identity Cardholders can apply for a permanent one until they have ordinarily resided in Macao for 7 consecutive years. For further details about “Residence Authorization” application, please contact the Immigration Department by their hotline: (853)2872 5488 or (853)2872 5499.

    7. What should a Macao resident do to apply for residence in Macao SAR on behalf of his/her spouse in the Mainland?

      .

      〔Ans〕
      Ans: The applicant can make an enquiry to the Exit-Entry Administration Department of the Public Security Bureau of the People's Republic of China for details.

    8. What are the formalities if a Macao-born applicant who has migrated to Hong Kong and now wishes to apply for the re-issuance of Macao birth certificate?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For enquiries about Macao birth certificate, please contact Civil Registry (Conservatória do Registo Civil) located at Rua do Campo, nº 162, Edifício Administração Pública, 2º andar (Tel: (853)2855 0110).

    9. What documents are needed for the application for the Portugal Identity Card and Portugal Passport?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For details about Portugal Identity Card and Portugal Passport, please contact the Consulate General of Portugal in Macao located at Rua Pedro Nolasco da Silva nº 45 (Tel: (853)2835 6660).

    10. What documents are needed for the application for the Home Return Permit?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For details about the Home Return Permit application, please contact China Travel Service (Macao) Ltd. located at Avenida do Dr. Rodrigo Rodrigues, Edifício Nam Kwong, 1º andar (tel: (853)2870 0888).

    11. What are the formalities for the re-issuance of the PIN letter of the Macao SAR Resident Identity Card if it is lost?

      .

      〔Ans〕
      Ans: In case the PIN letter is lost, holders of the Macao SAR Resident Identity Card can bring their Macao SAR Resident Identity Card to the Identification Services Bureau for resetting the password.

    12. Do holders of the People's Republic of China passport or foreign passport need any visa to enter/exit the Macao SAR?

      .

      〔Ans〕
      Ans: For details about entering/exiting or temporary staying in the Macao SAR, please contact the Immigration Department located at Immigration Services Building, Travessa Um do Cais de Pac On, Taipa, Macao; (Tel: (853)2872 5488 or (853)2872 5499).

    13. Where can citizens find the “Identity Card Verification Self-Service Kiosks” if they wish to verify the identity cards of their staff?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Identity Card Verification Self-Service Kiosks are installed at the following location:
      Ground Floor of the China Plaza, 2nd Floor of the Hong Kong Macau Ferry Terminal, Emergency Unit and Out-patient Consultation of Kiang Wu Hospital, Islands Public Notary Office in Taipa, 1st Floor Departure area of the Macao International Airport, Government Services Center in Areia Preta (Centro de Serviços da RAEM).
      Citizens can verify the identity cards by inserting the electronic identity card into the card reader of the self-service kiosk and print out the verification result after verification.

    14. What kinds of payment method does the Identification Services Bureau provide?

      .

      〔Ans〕
      Ans: Citizens can make the payment for their application with UnionPay QuickPass and Macao Pass at all self-service kiosks which require applicants to pay application fees. Besides, they can also use other payment methods (such as cash, credit cards and debit cards issued by Bank of China Macau Branch or Banco Nacional Ultramarino) to pay application fees at service counters.

Last Updated: 03/05/2018

 
Insert title here